Türkiye’nin Bakanlık Onaylı 11 Melek Yatırım Ağı

analyst-project-discussing-executive-male-finance_1418-39

Türkiye’de 510 Melek Yatırımcı ve 11 Melek Yatırım Ağı mevcuttur.

 


Hazine Müsteşarlığı’nın lisans vermeye başladığı 2013 yılında 155 olan akredite melek yatırımcıların sayısı giderek arttı ve bu yıl itibariyle 510’a ulaştı. Ayrıca lisanslı dokuz melek yatırım ağı bulunuyor. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de 11 adet melek yatırım ağı var.

  1. ANGEL EFFECT: 2019 Ekim ayında kurulan Angel Effect, üç girişime 1 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. Yatırımlar, ABD, Estonya ve Türkiye merkezli üç girişim özelinde gerçekleşti. Yatırım için özellikle bir sektör ya da alan limiti yok. Önceliği deneyimli ve işi başarıya taşıma potansiyeline sahip bir ekip, ekipteki görev dağılımının uygun şekilde yapılmış olması, gerekli rollerin boşta olmaması.
  2. BAHARİYE MELEK YATIRIM AĞI: 2019 yılında yatırım yapmayan Bahariye Melek Yatırım Ağı, 2020 yılında en az iki şirkete yatırım yapmayı hedefliyor. Bunun için 1 milyon TL bütçe düşünülüyor. Yatırım yaparken IT, teknoloji ve sağlık sektörü odaklandığı sektörler olarak öne çıkıyor. Yatırım yapacağı girişimci ve şirkette girişimcinin iş geçmişi, deneyimi, ekibi, işin geldiği aşama, işteki beklenti gibi birçok özellikler analiz ediliyor.
  3. EGİAD Melekleri: EGIAD, herhangi bir sektör ayrımı yapmıyor. Yatırım yapacakları girişimciden adanmış, iş yapabilir, çözüm odaklı, açık ve etkili iletişim becerilerine sahip ve alanında tecrübeli olması bekleniyor. Girişimden ise pazarda büyüme potansiyeli yüksek olan bir fırsata yönelik çözüme sahip olması, iyi hazırlanmış bir iş planı ve projeksiyonu bulunması, makul değerleme ve koşulları sağlaması, yatırımcısı için çıkış planı ve seçenekleri hazırlaması, minimum çalışan bir model ya da prototip ile ilk kullanıcı deneyimini paylaşması bekleniyor.
  4. ERBAN ERCİYES Melek Yatırım Ağı: AR-GE ve yenilik içeren tüm projeler değerlendirmeye alınıyor. Yapılan yatırımlar dikkate alındığında, enerji, tarım ve biyoteknoloji alanları ön plana çıkıyor. Küresel pazarı hedefleyen girişimler tercih nedeni oluyor. Erciyes Teknopark AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. Recai Kılıç, “Girişimci ile ekibinin geliştirilen teknoloji alanında deneyim ve bilgi sahibi olması ilk olarak aranan özellikler. Ardından teknolojinin ne kadar yıkıcı bir inovasyon olduğu ve sahip olacağı pazar büyüklüğü fırsatına da bakıyoruz” diyor.
  5. ETOHUM Yatırımcı Ağı: Yatırım yapmak için sağlık, yapay zeka (AI), hizmet olarak yazılım (SaaS), oyun, fintech gibi alanların yanı sıra konaklama, giyilebilir teknoloji, tarım gibi alanlara da odaklanıyor. Etohum Yönetici Ortağı Aslı Büyükdemir, “2020 yılında da Startup İstanbul’a gelmeye hak kazanmış girişimcilerle yatırımı hedefliyoruz. Yatırım tutarımız bu girişimcilerin bulundukları aşamalara ve görüşmelere bağlı olarak değişiyor” diyor.
  6. GALATA BUSINESS ANGELS: Yatırım alanı için yazılım, pazaryeri, SaaS girişimleri, nesnelerin interneti, yapay zeka ve finans girişimleriyle ilgililer. Her girişimde mutlaka kurucu ekibe, hedef pazarın büyüklüğüne ve o güne kadar gerçekleşen toplam ciro, müşteri sayısı ve büyümeye bakılıyor. Kurucu ekibin kendi alanında yetkin ve çözdükleri probleme aşık olması, pazar büyüklüğünün girdiği riske değecek kadar büyük bulunması ve şirketin geliştirdiği ürünün müşteri gözünde ‘paraya değer’ noktasına gelmiş olması yatırım kararını etkiliyor.
  7. GAP BAN Melek Yatırımcı Ağı: Diyarbakır merkezli yeni bir melek yatırım ağı. Melek ağ, yatırım konusunda birçok alana açık olacak ancak bölge potansiyelini dikkate alarak agrotek (tarım teknolojisi) yatırımlarına öncelik verilecek. GAP BAN Melek Yatırımcı Ağı, motivasyonu yüksek girişimcilerin büyüme potansiyeli yüksek yatırımlarını desteklemeyi düşünüyor.
  8. KEIRETSU FORUM: Desteklediği yatırımlar arasında teknoloji tabanlı yazılım girişimleri daha çok yer alıyor. Keiretsu için girişimcinin tutkusunun olması önemli bir konu. Girişim takımının birbiriyle uyumlu ve yetkin olması bir diğer kriter. Teknik anlamda yetkin bir kurucunun takımda olması önemli bir artı oluyor. Bunlarla birlikte, girişimin ölçeklenebilir potansiyele sahip olması, satışlarında ivme kazanmış olması ve tekrar eden müşteriye sahip olması önemli kriterler olarak öne çıkıyor.
  9. STARTUPFON: Teknoloji girişimlerine bakıyor ama blockchain, fintech, AI ve SAAS projeleri ile daha çok ilgileniyor. Startupfon için takımın profili ve takımı oluşturan bireylerin şirketi geleceğe nasıl taşıyacakları önemli. Bunun dışında şirketin hızlı büyüme potansiyeli taşımasına, güçlü bir exit (çıkış) vaadinin olmasına ve sürdürülebilir güçlü bir iş modelinin bulunmasına bakılıyor.
  10. ŞİRKET ORTAĞIM: Özgün ve büyüme eğilimi yüksek bir girişim olması, ticari hale gelmiş, pazarda talep görme potansiyeli olan, uluslararası pazarda büyüme şansı olan ve sürdürülebilir girişimler olması da önemli. Şirket Ortağım Melek Yatırımcı Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan, “Yılda dört kez yatırımcı-girişimci toplantıları düzenliyoruz. Yatırım ağının amacı ise her toplantıda en az bir girişime yatırım yapmak. Girişim başına yatırımlarımız 300 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor.
  11. TRAngels MELEK YATIRIM AĞI: Yatırım yapmak konusunda en önemli odağı ise projenin inovatif ve gelişmeye açık bir konu, yeni bir teknoloji veya uygulama olması. Bununla birlikte, inovatif, hızlı büyüme ve dünya pazarlarına açılabilme potansiyeli taşıyan start up’lar her zaman ilgi alanlarına giriyor. Ayrıca, reel sektör üzerinde çalışan start up projeleri, yeni finansal teknolojiler, blockchain, yapay zeka, medikal ürünler, mobil ve bulut uygulamalar ilgisini çekiyor.
Exit mobile version