TEKNOFEST, her yıl binlerce kişinin katıldığı gelenekselleşmiş bir havacılık, uzay ve teknoloji festivalidir. İlk olarak 2018 yılında düzenlenmiştir.
TEKNOFEST’e bağlı olarak ortaya çıkan yetkinliklerden biri de teknofest girişimciliğidir.
Şuan elektrikli araçlar üzerine bir girişime liderlik ediyorum ve girişim serüvenime daha önce üniversitemizde TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar Yarışları’na katılan takımla iletişime geçerek başladım.
Üniversiteye başladığımda büyük hayallerim vardı. Bölümümü bitirdikten sonra ne yapacağım, nasıl bir işte mutlu olabilirim sorularına cevap ararken proje danışmanımız Doç. Dr. İlker Sugözü ile tanıştım. Liderlik becerimi görerek bana takım kaptanlığı görevini verdi.
Liderlik becerileri demişken bir girişimcinin sahip olması gereken liderlik özelliklerinden biraz bahsetmek istiyorum.
Örneğin, bir girişimde bulunmak istiyorsanız bunu yalnızca istemeniz yetmez; aynı zamanda bir motivasyonunuzun da olması önemlidir. Problemlere çözüm üretebilmeli, disiplinli ve takımla uyumlu olacak şekilde çalışabilmelisiniz. Bunlara ek olarak, sorunlar karşısında yılmadan, hep bir sonraki aşamayı düşünerek hareket etmelisiniz.
“Mutluluk en karanlık zamanlarda bile vardır, yeter ki ışığı açmayı unutma.” Çok sevdiğim bir filmden alıntı olan bu söz bana ilham olduğu gibi siz okuyucularımıza da kendi motivasyonlarını bulmada faydalı olur umarım. Aynı zamanda dayanıklılık ve azmin temelinde de bu sözün verdiği mesajın etkili olduğuna inanıyorum.
Girişim tek başına olması güç ve başkalarıyla dayanışma içinde olduğunuzda zorlukların üstesinden daha kolay geleceğiniz bir kavram. Teknofest girişimciliği ise tam olarak söz konusu bu dayanışma içinde başarılı girişim ürününün geliştirilmesi serüveni aslında. Teknofest girişim serüveninde girişimci özelliklerimizin yanında ekiple uyum ve ekibip ruhunu yakalamak da oldukça önemli. Gerek liderlik etmede, gerekse paydaşlarla işbirliği kurmada en önemli olan, en umutsuz olunduğu anda bile bunu kimseye yansıtmadan, motivasyonu canlı tutmak. Sorunlara karşı takım ruhu ile savaşmak ve ekipte eşitlik ilkesini layığı ile uygulamak gerekiyor. Bunlar dışında ekibi bir bütün olarak görürken her bir bireyin kendi karakteri olduğunu bilerek, karşımızdaki kişiye ona göre yaklaşmak da ekibin dinamiklerini sağlam tutmak ve girişimimizi başarılı bir şekilde ilerletebilmek başarılı liderlik için olmazsa olmaz unsurlardan.
TEKNOFEST’te bir ürün ortaya çıkarmak bir pasta yapmaya benzer. Malzemeleri tek tek toplamak, onları doğru kombinasyonlarla kullanabilmek, gerekli zaman ve enerji ile pastayı ortaya çıkarmak gerekir. İşin sonunda, Teknofest girişim serüveninin en güzel yanı;ekiple yapılan pastayı paylaşmak kalır. Ekip kurmak kolay bir iş değildir, ekip ruhu ve uyumunu yakalamak çok önemlidir. Ekip kurarken dikkat edilecek en önemli husus, bu işe istekli ve sorumluluklarına karşı özveriyle yaklaşan kişilere ulaşmaktır.
MEUOTOGRUP (Mersin Üniversitesi Otomobil Grubu) ekibi de tam olarak bu özverili kişilerden oluşmakta.
Şimdi girişim serüveninin en heyecanlı yerine geliyoruz. Çalışmak istediğiniz alan belli, motivasyonunuzu buldunuz ve artık bir ekibiniz de var. Geriye kalan tek şey planınızı çizip işe koyulmak. İlk olarak nereden başlayacağınızı düşünmek, en çok vaktinizi alacak şey belki. Ancak bir o kadar da hızlı geçecek bir süreç. Dolayısıyla bu sizi demoralize etmek yerine daha çok girişiminiz üzerinde düşünmeye motive etmeli. Mutlaka bir yerden başlayacaksınız ve doğru planı takip ettiğinizde bu tahmin ettiğinizden daha çabuk olacak.
Başka bir önemli noktaya değinecek olursak ki işin en önemli noktası bence bu: Bütçe planlamalısınız. TEKNOFEST bazı yarışmalarda girişimcilere hazırlık desteği vermektedir. Bunun için girişiminize başlamadan önce mutlaka bir bütçe planı yapmalısınız. Bunun yanı sıra yerel kurum, kuruluş ve özel şirketlerden de finansal destek ve sponsorluk taleplerinde bulunmak için bütçe planlamak gerekmektedir. Öte yandan sadece doğru bütçeyi planlamakla dış paydaşlardan destek alamazsınız, yatırımcı desteği almanız için bir network oluşturmanız da şarttır. Çoğu zaman şans destek takep ederken sizin yanınızda olmayacaktır ama siz asla pes etmeyin. Çalışmaya devam edin. Kendi şansınızı kendiniz oluşturun.
Bu konuda bizim Teknofest ekibimizin ilk destekçisi Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr.Öğr. Üyesi Duygu Hıdıroğlu oldu. Kendisine teşekkürü bir borç bilirim.
Artık destek de bulduğumuza göre, girişim serüvenimizde sona doğru yaklaşmaya başladık. Bir girişim geliştirirken harcadığınız vakit ve emek oldukçe fazladır. Sizin girişim fikrinizden daha iyi ya da kötü fikirler ortaya çıkabilir. Önemli olan sizin girişim fikrinizi ne kadar sahiplendiğiniz ve elinizdekilerle ortaya ne koyduğunuzdur. Verilen mücadele aslında kendimizledir ve bunun bilincinde olarak başka fikirlerle kıyas yapmak yerine kendi fikrine odaklanmak önemlidir. Bu sebeple siz hangi girişim fikrine sahip olursanız olun ortaya koyduğunuz girişiminiz ile gurur duyun. Ortaya çıkardığınız her ürün, geçmiş yıllara göre daha iyi olacaktır; yeter ki pes etmeden çalışmada sebat edin. Çünkü tecrübenin iyisi kötüsü olmaz; kötü tecrübe diye birşey yoktır. Başarısızlığın hiçbir zaman zararı olmaz, faydasını zaman geçtikçe mutlaka görürsünüz.
Son olarak; ileride yapmaktan mutlu olacağım bir girişime liderlik etmeyi ve ekibimizle bir girişim ürünü geliştirmeyi ; öğrenim hayatımda deneyimleyebiliyor olmak benim için büyük bir mutluluk. Bana bu girişimin şu ana kadar kazandırdığı yetkinlikler ve gelecekte kazandıracakları; bir gün mutlaka kendini doğru zaman ve yerde hatırlatacaktır; buna inancım sonsuz.
TEKNOFEST 2021’de görüşmek dileğiyle…
Seninle gruru duyuyoruz ailen olarak hep yanındayız başarılar diliyoruz