TASARIM ALANINDA BİR GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ: NEVILLE BRODY

yekta-gur-banner-2

İnsanlık, yazıya ihtiyaç duyduğundan bu yana yazı teknikleri ve uygulamaları gelişim göstermiştir. Yazı tekniklerini geliştiren ve üreten tasarımcılar tipografi alanına önem vermişlerdir. Tasarımcıların tasarımlarında farklılıklar görünse de font tasarımı ve tipografi ile yapılan tasarımları iyi bir şekilde değerlendirmeyi başarmışlardır. Bu tasarımcılardan Neville Brody çağdaş modaya karşı yazı tiplerini yaratmaya ve kullanmaya çalışmıştır. Sanat yönetmenliğini yaptığı Arena Homme dergisinin kış/bahar dönemi 09/10 tarihli 32. sayısından iç sayfa tipografi tasarımları ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

Neville Brody, 1975 yılında sanatçı olmak için gittiği Hornsey Sanat Koleji’nde grafik tasarım eğitimi almaya karar verir. Bu kararı almasında, “Hornsey’de bulunduğum süre boyunca güzel sanatlar dünyasının elitist olduğuna ve sadece galeri pazarına hitap ettiğini gördüm, böylece grafik tasarımın daha olanaklı olacağını düşündüm. Baskıyla yapılan tasarımda niçin ressamca bir tavır alınmasın?” düşüncesi belirleyici olmuştur (Bektaş’tan aktaran Güven ve Çulha, 2013, s.42). Tasarımla “insanların daha az değil, daha çok farkına varmasını istiyordum. Uygulamaya başladığım tasarım anlayışıyla, gizlemek için değil, [onu] ortaya çıkarmak için tasarım yapmaya kararlıydım.” diyen Brody, eğitim yaşantısına London College of Printing’de basımcılık eğitimi alarak devam eder (Bektaş’tan aktaran Güven ve Çulha, 2013, s.42).


Modern düşünceye ve kültüre ait temel kavram ve perspektiflerin sorunsallaştırılmasıyla, hatta bunların yadsınmasıyla birlikte yürütülmesi, tasarım alanında farklı kültür biçimleri ortaya çıkarmıştır. Bunun üzerinden, Neville Brody’nin kendine özgü tarzı, verilmek istenilen mesajı ifade etme yolunu bulmuştur. Neville Brody’nin Sanat yönetmenliğini yaptığı Arena Homme dergisinin iç sayfa tasarımları düşünsel olanla hayalin harmanlanabileceğini göstermiş ve yıktığı geleneği yeniden inşa etmiştir. Brody, alışılmış kuralların dışına çıkmayı başarmış bir tasarımcı olmakla birlikte Area Homme dergisine yapmış olduğu Sanat Yönetmenliği ile farklı ve dikkat çeken tasarımlar ortaya koymuştur. Postmodernist bir şekilde tasarım sunan Neville Brody, tipografi kullanımını görsellerdeki modeller ile uyum içine sokarak duygusal ifade kazandırmıştır. Kullanılan kalın fontları iç içe yerleştirerek yoğunluk ve lekesel desen görünümü sağlamıştır. Gri ve siyah tonlarının içinde baskın, canlı bir rengi kullanması ile tasarıma canlılık ve güç kazandırmıştır. Brody’i doğru ve gerçek çözüme ulaştırmasının kökeninde, tasarım sorununu ve tasarım süresince yapmak istediği şeyi “benimsiyor” olması önemli bir yer tutmasıdır. Sorunun duygusunu göstermek yerine duygunun vurgusunu gereklilik olarak benimsemiştir. Çözüm teknikleri arasında serbest tasarım anlayışının yanında geometrik formların yapısı ile yazı karakterlerine hareket kazandırmıştır.

İletişimin bir parçası olan yazıya ihtiyaç duyan insan, yazı tekniklerinin gelişimine önem vermeye devam etmiştir.  Yazı tipi-harf tipi (font) geliştiren ve üreten tasarımcılar da tipografi alanında farklı konuma gelmiştir. Bu tasarımcılardan Neville Brody’nin kariyeri boyunca çok sayıda yazı tipi üretmiş ve bunları tipografi açısından değerlendirmiştir. Geometrik formların yapısı ile yazı karakterlerine hareket kazandırması ve yazılarında; yatay-dikey eksenlerle, değişen ölçek ve renklerde oluşturması ile boşluk, denge, bütünlük gibi grafik ilkelerini de kullanarak biçim oluşturması, tasarımın bütünün ortadan eşit bölmesiyle kaba görünümü kaldırması ve okunabilirliği sağlaması, tasarımdaki siyah-beyaz kullanılan görsellerin hikayesini, duygusunu tipografi tasarımında renklerin kullanımı ile ifade etmesi ve Tasarım alanındaki bu girişimcilik; Brody’nin izleyiciye kazandırdığı yeni stil ile “geleneğin evrimi” olarak tanımlanmış ve kendi tarzını benimsetmiştir.

Kaynakça:

Güven Y. ve Çulha D., (2013). Bir Tipografi Ustası Olarak Neville Brody’nin Tasarım Anlayışı. Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi. ss.41-55. Ankara.

Exit mobile version