Birçok fikrin sermaye gerektirdiğini biliyoruz. Peki sermaye gerektirmeyen veya çok küçük sermaye gerektiren girişim türleri var mı? Eğer fiziksel bir ürün fikriniz varsa maalesef ki sermaye ayırmak zorundasınız ancak içinde bulunduğumuz teknoloji çağında çok küçük bir sermaye ile piyasaya ürün sunmak istiyorsanız yazılıma yönelmeniz doğru olacaktır. Yazılımlar, neredeyse hiç sermaye gerektirmeyen ürünlerdir. Bu yazıda ürünün pazarlanmasından ve reklam ücretlerinden ziyade ürünü piyasaya sunmak için gerekli olan sermayeyi ele alacağız.
Günümüzde internet erişimi olan her insan yazılım geliştirmeyi öğrenebilir. Bunun için sayısız ücretli ve ücretsiz kaynak bulunuyor. Youtube ve Udemy gibi kanallardan programlama öğrenebileceğiniz gibi her kitapçıda bulabileceğiniz kitaplar ile de programlama öğrenebilirsiniz. Bu ucu bucağı olmayan sayısız kaynak içerisinde nereden başlayacağını bilmeyen girişimci adayları için bu yazıyı kaleme aldım.
Eğer sunmak istediğiniz ürün bir web sitesi ise;
- Siteyi geliştirmek için C# (Asp.NET), Python (Flask, Django), PHP (Laravel)
- Veritabanı yönetimi için PostgreSQL veya MSSQL
Eğer bir bilgisayar uygulaması ise;
- C# veya Python
- Veritabanı yönetimi için PostgreSQL veya MSSQL
Eğer bir mobil uygulama ise;
- Flutter
- Veritabanı yönetimi için Google Firebase
Eğer yapay zeka veya büyük boyutlu verileri içeren bir uygulama ise
- Python
Yukarıdaki maddelerde virgülle ayrılan her bir seçeneğin birbirinin alternatifi olduğuna dikkat edin.
Uygulamayı yazmak ücretsiz, geliştirmek ücretsiz ancak kullanıcıyla buluşturmak için gereken barındırma (hosting) ve alan adı (domain) servislerinin ücretli olduğunu unutmayın. Uygulamanın büyüklüğüne göre fiyat üst limiti olmayan bu servislerin yıllık minimum ortalama ücretinin 200 lira civarında olduğunu söyleyebiliriz. Fiziksel bir ürün ortaya çıkarmak isteyen girişimci adaylarının sermayesi yanında devede kulak kalan bu ücret bize bilişim sektörünün diğer sektörlere oranla daha uygulanabilir olduğunu gösteriyor.
Yukarıdaki konulardan herhangi birisini öğrenmeye karar verdiğinizde ne yapacağınızı, nasıl yapacağınızı, hangi yollardan geçeceğinizi öğrenmeniz oldukça kısa sürecek. Bu öğrencinin azmine, isteğine ve motivasyonuna göre kısa da sürebilir uzun da. Ancak günümüzdeki teknolojik girişimlerin bir anda nasıl yükseldiğini öğrendikten sonra motivasyonunuzun artacağına eminim. Hikayesini okumak isteyeceğiniz bazı fikirler; YemekSepeti, AirBNB, Uber, Snapchat, TikTok.
Yakın zamanda, geliştirilen bir yazılımın nasıl pazarlanabileceğinden ve bu yazılımdan nasıl gelir elde edelebileceğinden bahseden yazılar kaleme alacağım.