Thiscover Me Platformu Kurucusu Prof. DR. Gülüzar Kurt Gümüş’ün Aposto Bülteninde Kurucumuz Doç. Dr. Duygu Hıdıroğlu ile yaptığı ropörtaj. Keyifli okumalar..
Mersin doğumlu olan Dr. Duygu Hıdıroğlu; 2010 yılında işletme yönetimi alanında Orta Doğu Teknik Üniversitesi‘nden ve de New York Üniversitesi‘nden yüksek onur öğrencisi unvanı ile lisans derecesini aldı. New York Üniversitesi’nde pazarlama alanında ek dersler alarak, uzmanlık yaptı. Lisans eğitimi esnasında ayrıca Harvard Üniversite’sinde İşletme Yönetimi ile ilgili dersler aldı. Yüksek lisans eğitimini Çağ Üniversitesi İşletme Bölümü’nde Dönüşümcü ve İşlemci Liderlik alanındaki tezi ile ve doktora eğitimini de Mersin Üniversitesi İşletme Bölümü’nde Yenilikçi Girişimcilik ve Finans alanındaki çalışmaları ile tamamladı.
Türkiye’de akademide bir ilk olan ve aralarında Harvard, Oxford, Stanford, Yale gibi önemli üniversitelerin yer aldığı çok az üniversitede örneği bulunan Sosyal Girişimcilik ve İnovasyon Lisansüstü Programı’nın açılmasına öncülük etti.
Lisans mezuniyetinden sonra önce kamuda ve özel sektörde görev alan Dr. Hıdıroğlu, şu anda Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi (Girişim Limanı)’nin müdürlüğünü yapıyor. TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürütüyor, çok sayıda girişimcilik projesine danışmanlık veriyor ve pek çok yayın organında köşe yazarlığı yapıyor. Ayrıca, girişimcilik alanında yazdığı ve editörlüğünü yaptığı kitapları bulunmakta. 21. Yüzyılda Yenilikçi Girişimcilik ve Covid-19 Döneminde Yönetim ve Girişimcilik kitaplarını mutlaka okumanızı öneririz.
Tüm bunların yanı sıra girişimedestek isimli bir sosyal girişimi de bulunuyor. girisimedestek.com, girişimcilerin ve yatırımcıların bir girişim türü ya da sektörel yatırımla ilgili Türkiye’de ne gibi destek ve teşvikler olduğunu en güncel haliyle öğrenebilecekleri oldukça detaylı bir site.
Girişim Limanı; temel amacı Mersin ilini çekim merkezi haline getirerek gerek bölgesel gerekse ulusal boyutta girişimcilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve desteklenmesine, iş arayandan ziyade işveren genç kuşağın yetiştirilmesine katkı sağlamak olan, girişimcilere mentorluk desteği, ofis alanı, altyapı hizmeti ve toplantı salonu imkanı sağlayan, onları yatırımcı ağları ile tanıştıran ve işlerini kurmaları, büyütmeleri için destek veren bir yapı. Ön kuluçka, eğitim ve etkinlik alanı, idari yönetim ofisleri, iş geliştirme alanı, gıda geliştirme laboratuvarı, makine geliştirme laboratuvarı, sosyal alan ve toplantı odalarına sahip. Girişimcilerin Start-up haftasonu etkinlikleri, paydaşlarla geliştirilen iş birlikleri, Fikir Otobüsü ve Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleri ile yatırımcılarla bir araya gelmelerinde, fikirlerini sunmalarında, iş geliştirme süreçlerinde, fikri ve sınai mülkiyet hakları, strateji, yönetim ve network geliştirme konularında girişimci adaylarına ve öğrencilere önderlik etmekte. Böylece gerek bölgesel gerekse ulusal boyutta girişimcilikle ilgili aktörlerin bir araya getirilmesiyle sinerji kurularak girişimcilik ekosistemi güçlendirilmekte.
Yürütülen faaliyetlerin yanı sıra merkez, kadın girişimcilere özel olarak yürütülen Kadın Girişimcilik Akademisi, Online Kermes, Dijital Pazarlama, E-ticaret, Torna ile Şekillenen Girişimci Hayatlar, Girişimcilik Sohbetleri ve Girişimcilik Festivali proje ve etkinliklerinde de Dr. Hıdıroğlu’nun desteğiyle aktif şekilde görev alıyor.
Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği (European Mentoring & Coaching Council) akredite girişimci yönderi (mentor) ünvanına sahip olan Dr. Hıdıroğlu’na göre girişimciler; ihtiyaç analizine odaklanmalı, yurt içi piyasası için geliştirilecek fikirlerde ithal edilen ürünlerden yola çıkmalı, ürün ve hizmetleri çevrimiçi pazarlama kanalları üzerinden pazarlayabilmeli, endüstri 4.0 gibi üretim süreçlerini destekleyen ileri teknolojili donanım ve yazılım geliştiricileriyle teknolojik altyapıyı daha da dijitalleştirmeli, hizmetleri de olabildiğince insan eli değmeden en teknolojik yollarla kullanıcılara sunmaya çalışmalı, salgın gibi olumsuz görünen koşulların içinde barındırdığı fırsatları görebilmeli, yenilikçi olmalı, dış paydaşlarla stratejik işbirlikleri geliştirmeli, ekiplerinde farklı disiplinlerden kişilere yer vermeli, başarısızlıklar karşısında pes etmemeli, doğru hedef kitleye ürünü/hizmeti sunmaya gayret etmeli.
Yatırımcılar ise; yatırım yapmış oldukları girişimlerde daha aktif rol almalı, yatırımlarının zor koşullarda nasıl hayatta kalacağına dair güçlü bir motivasyona sahip olmalı, işlerin kontrolden çıkmasını beklememeli, değişen koşullara göre yeni kurguladıkları altyapıları ile iş planlarının sürekliliğini sağlamak için harekete geçmeli, ekip üyeleri ve çalışanlarla etkili iletişim sağlamalı, oluşabilecek yeni koşullarla başa çıkabilmek için B planı oluşturmaları, önceliklerini doğru belirlemeli, devam yatırımı yapmak yerine devletin sağladığı desteklerden en yüksek düzeyde fayda sağlamalı ve de daha geniş beceriye ve farklı endüstrilerde deneyime sahip olan, üstün enerjiyi ve motivasyonu gösterebilecek adaylara ekiplerde şans vermeli.
Girişimcilik ekosisteminin gelişimi için de sosyal girişimcilik ve inovasyon gibi yenilikçi eğitim programları artırılmalı, sosyal girişimcilik yaygınlaştırılmalı, girişimcilere yönelik desteklerin sonrasında sürecin takibi ve kontrolü daha sıkı bir şekilde yürütülmeli.
Son olarak, genç yaşına rağmen pek çok başarıya imza atmış olan Dr. Duygu Hıdıroğlu girişimciden yatırımcıya, ekosistemin tüm paydaşlarına şu ortak tavsiyelerde bulunuyor:
“Sizi aşağı çekmek isteyenler olacaktır; yapamayacağınızı söyleyenler çabalarınızı küçümseyenler… Motivasyonunuzu hiç kaybetmeyin! İsteyince oluyor, istemek gerekiyor, sonra çabalamak ve en önemlisi de her şeyden önce erdemli olmak; insan olmak… Unutmayın her niyet kendine döner iyi de kötü de, siz iyide kalın; iyi niyette ısrarcı olun; er ya da geç bir gün mutlaka karşılığını alırsınız, alacaksınız…”