Ürün geliştirme, kısaca bir ürünü fikirden piyasaya sürme ve ötesine kadar getirmeyle ilgili tüm aşamaları tanımlamaktadır. Başka bir ifadeyle ürün geliştirme, bir ürünün tüm yolculuğunu içerir. Gıda girişimciliği altında yapılan her gıda ürünü bu yolculuğa çıkmış ve hedef kitlelere ulaşmıştır.
Gıda girişimciliği ürün örneklerine bakmadan önce, kısaca ürün geliştirmenin adımlarından bahsedelim. Ürünlerin tipik olarak ilerlediği en yaygın aşamalar şu şekilde:
Keşif: Fikir üretme ve bir pazar ihtiyacının belirlenme süreci.
Tanımlama: Fikir değerlendirme ve iş planı oluşturma süreci.
Tasarım: Prototip oluşturma ve test etme süreci.
Uygulama: Pazar geri bildirimi alma yaklaşım süreci.
Üretim ve Pazarlama: Ticarileştirme süreci.
Ürün geliştirme ile sunulmak istenen şey yeni ürünlerin, süreçlerin ve hizmetlerin geliştirilmesidir. Girişimlerin büyük bir bölümü yeni fırsatları yakalayabilmek için bilinçli, hedef odaklı, belirli bir amaca hizmet eden araştırma sonuçlarından ortaya çıkar. Hedef odaklı ve belirli bir amaca hizmet eden birkaç gıda girişim yolculuğunda ilham verici örnekleri sizlere sunalım;
- Pacha: Dünyanın ilk doğal kolajen ve protein cipsi. % 64 protein ve ortalama 4.000 mg kolajen içeriyor. Kızartılmış bir cips değil kurutma yöntemiyle elde edilmiş sağlıklı ve fonksiyonel bir gıda.
- Fazla Gıda: Atıklara teknolojik tabanlı çözüm sunan bir gıda girişimi. Bağış platformu sayesinde gıda fazlası kurumların ilan yaratıp, ihtiyacı olan gıda bankalarına ulaşılması sağlanmaktadır. Kısaca fazla gıdalarınızı etkin bir şekilde yönetiyorsunuz.
- Haus: Gıdanın nemini %90’dan fazla oranda uzaklaştırıp yıllarca bozulmadan saklayıp tüketebileceğiniz sağlıklı, katkısız atıştırmalıklar. 30 yıl raf ömrüne sahip çıtır atıştırmalıklar.
- Graze (otlatmak): Raflardaki abur cuburlara meydan okumanızı sağlayan sağlıklı atıştırmalık kutusu. Bu raflarda seçim yapabileceğiniz, kişiselleştirilmiş bir kutu sağlıklı atıştırmalıklar olarak karşımıza çıkıyor.
Bu örnekler gıdanın sahip olduğu potansiyel gücü gözler önüne seriyor. Bizlerde gıda girişimlerimizle çözümün bir parçası haline gelebiliriz.