2015 yılında Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından kurulan “Fazla Gıda” iklim eylemine yönelik bir çözüm bulma amacıyla ortaya çıkmıştır. 2021 BM gıda israfı raporuna göre Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Peki bu gıda atıkları neye sebep olmaktadır? Malesef bu atıklar sonucu oluşan karbon salınımı iklim değişikliğine sebep olmaktadır. Gıda atıkları bu iklim değişikliklerinin %8’ini oluşturmaktadır. Fazla Gıda girişimi oluşan bu gıda atığının 2030 yılına kadar %50 azaltılmasını ve küresel anlamda sürdürülebilir bir örnek girişim olmayı hedeflemektedir. Bugüne kadar 40’ı aşkın marka ile 19.000 ton gıdanın israfa dönüşmesini engellemiştir.
Fazla Gıda girişimi, gıda atığını önlerken aynı zamanda dönüşüm ekonomisini oluşturarak bir altyapı sağlamıştır. Sürdürülebilir modeliyle sadece Türkiye’de değil Dünya’da da gıda atığına çözüm üretmektedir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 girişimden biri seçilmiştir.
Satılamayan gıdalarınızı hızlı bir şekilde değerlendirme ve bu fazla gıdalarınızdan bir finansal fayda sağlamaktadır. Satılamayan gıdalarınızı bağışlayabilme, satabilme veya geri dönüşüme kazandırma gibi fırsatlar sunmaktadır. Gıda üreticileri, bayiler, toptancılar, distribütörler, oteller, restoranlar ve yemekhaneler bu gıda girişiminden faydalanabilmektedir. Ayrıca bu platform gıda bankaları ve derneklerin günlük gıda bağışı alabilmeleri için bağış ilanları yayınlamaktadır. Ve bu şekilde kolayca ihtiyacı olan herkes bu bağışa ulaşılabilmektedir.
Özetle fazla ürünlerden ekonomik ve sosyal değer yaratmak için ortaya çıkan bir gıda girişimidir.