Kaliteli ve ucuz hizmet bulmanın zorlaştığı bu günlerde giderleri minimumda tutarak projemizi nasıl canlıya alabiliriz? Öncelikle ihtiyaçlarımızı tanımlayalım. Web sitesini, API’yı veya frontend’imizi barındırmak için hosting hizmetine ihtiyaç duyuyoruz. Markamızı temsil eden alan adı yani domain satın almamız gerekiyor. Bunlara ek olarak web sitemizin güvenliği olduğunu belirten SSL sertifikası almalıyız. Bugün bunları konuşalım. Başlıkta da belirttiğimiz gibi bugün bir daha yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz üç servisten bahsedeceğiz.
Backend-frontend’i işin içine katmadan direkt olarak web site oluşturmaya çalıştığımızı varsayalım. Bunun için öncelikle güvenilir, hızlı ve sağlam bir hosting’e ihtiyacımız var. Bunu yıllık veya aylık peşin ödeme şeklinde Türk menşeili şirketlerden yapabileceğimiz gibi kullandıkça faturalandırıldığımız DigitalOcean’dan alabiliriz. DigitalOcean’da en alt seviye barındırma hizmeti aylık 5 dolar olmakla birlikte saatlik kullanım başına faturalandırılırsınız. Yani, sistemi üç günlüğüne canlıya alıp yalnızca 72 saatlik ücreti ödemeniz gerekir. Bir ayda 720 saat olduğuna göre, saatlik yalnızca 0.007 dolar faturalandırılırsınız. Bu durumda (72 * 0.007 = 0.5), 50 centlik ödemeniz olur.
DigitalOcean’da tek tıkla WordPress sitenizi oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Sunucu lokasyonunu herhangi bir Avrupa ülkesi veya ABD olarak belirleyebileceğiniz gibi birçok farklı detayı da kendiniz ayarlayabilirsiniz.
İkinci konumuz domain konusu. Domain marka adınızdır. Sizi temsil eder. .com uzantılı domainler yıllık 60 ila 80 lira bandında faturalandırılmaktadır. Maalesef domainlerde kullandıkça öde sistemi mevcut değil, yıllık olarak peşin ödemelisiniz. Domaini herhangi bir firmadan satın alabilirsiniz. Ben şahsen GoDaddy firması ile çalışıyorum.
Satın alınan domainin ardından yapmanız gereken tek işlem domain DNS’lerini DigitalOcean DNS’lerine yönlendirmek. Bu adımları bu yazıda kabaca geçiyorum çünkü çok teknik bir yazı olmasını istemiyorum. Yukarıda konuştuklarımızı basit bir Google aramasıyla birkaç tıkla gerçekleştirebilirsiniz.
SSL sertifikası web sitenizin güvenli olup olmadığını belirtir. Eğer web siteniz bir SSL sertifikasına sahipse kullanıcılar tarafından güvenilir olarak tanımlanacaktır. Bu hizmeti ücretli olarak satın alabileceğiniz gibi Let’s Encrypt sistemini kullanarak ücretsiz bir şekilde SSL sertifikası oluşturabilirsiniz.
Teknik detaylara boğmadan dijital girişimciler için kısa bir yol haritası çizmeye çalıştım. Bahsettiğimiz tüm bu konuları ufak bir Google araması ile bulabilir ve çok hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Yapacağınız geri dönüşler ile teknik detaylara girilmesini isteyip istemediğinizi belirtebilirsiniz.
Linkler
DigitalOcean: https://m.do.co/c/8a397451d45d
GoDaddy: https://godaddy.com/
Let’s Encrypt: https://letsencrypt.org/
Daha teknik veya daha basit anlatım görmek istiyorsanız bunu belirtmekten çekinmeyin 😊