BİTKİ BAZLI AMBALAJLAR

fatma-yayla-0069-1

Gıda konusunda en büyük sorunlarımızdan birisi malesef “gıda atıkları”. Dünyada her yıl üretilen toplam gıdan miktarının 1/3’ü yani 1.3 milyar tonu israf ediliyor. Türkiye’de her yıl ortalama 26 milyon ton gıda israfı yaşanıyor. Gıda israfının en fazla yaşandığı alan ise tüketimdir (%35). Şu an gıda atıklarıyla farklı şekillerde geri dönüştürülebilir mücadeleler veriyoruz. Tüm toplum daha sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarının geliştirilmesine dair genel bilincini geliştiriyor. Bu mücadelelerden en güzel örnek bitki bazlı ambalajlar. Gıda atıklarına sürdürülebilir bir çözüm olan ve atıkla mücadele edilebilen bitki bazlı ambalajlar gelecek için en güzel çözümlerden biri olacaktır.


Dünyada bitki bazlı ambalaj girişimlerine örnekler:

Notpla: Deniz yosunu ve bitkilerden yapılan bir ambalaj. Ve bu ambalaj doğal olarak haftalar içinde biyolojik olarak parçalanabiliyor.

Genecis: Gıda atıklarını kompostlanabilir plastiklere dönüştürüyor. Bir ay içinde kompost haline getirilebiliyor.

Xampla: Bitki proteininden elde edilmiş mikroplastikler. Çevreye zarar vermeden, doğal olarak ayrışabilen ambalajlar.

Embelium: Tarımsal kökenli lifler ile miselyum birleşiminden oluşan ambalajlar. %100 bitkisel, gübrenebilir ve katkı maddesiz.

Jordisk: Şeker kamışı kullanarak yapılmış bitki bazlı ambalaj olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle günümüzde plastik ambalaj alternatiflerini üretmek için büyük bir yarış görüyoruz. Fakat plastik ambalaj pazarının büyümüş olması sebebiyle bu sorunumuz devam ediyor.  Geri dönüştürülemeyen ambalajlardan basitçe uzaklaşıp ve yeniden kullanılabilir ürünlere geçmek yaşadığımız gezegen için en güzel hareket olacaktır. Bu pazar büyüdüğünde bu mücadelemiz son bulmuş olacak ve bu güzel gezegen için kazanan biz olacağız.

Exit mobile version